WordPress Monitoring en hoe het je website helpt verbeteren

WordPress monitoring omvat méér dan het inrichten van een uptime tool voor je website. Monitoring is in de basis het verzamelen van data waarmee je je website verder kan verbeteren. Hoe beter dit ingericht is hoe beter en sneller de beslissingen die je kunt maken zijn. Is je website monitoring goed ingericht dan heb je inzicht in de beschikbaarheid, prestaties, veiligheid en vindbaarheid van je website. In dit artikel gaan we dieper in op het nut van en de mogelijkheden van WordPress Monitoring.

Wat is WordPress Monitoring?

Het monitoren van je WordPress website is eigenlijk het constant in de gaten houden van alles dat er op en rond je website gebeurt. Denk hierbij aan de up- en downtime van je website maar ook het meten van gebruikersstatistieken, snelheid prestaties en keyword rankings. Eigenlijk alle data op basis waarvan je beslissingen kunt nemen ter verbetering van je website.

Door gebruik te maken van verschillende handige tools kan je specifieke data makkelijk inzichtelijk krijgen. Zo kan je erachter komen wat de snelheid van je website is, of een website potentieel gevaar loopt of welke pagina's het meest bezocht worden. Deze informatie biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van je website en helpt dus bij het maken van analyses en het trekken van conclusies waarmee de veiligheid of werking van de website verbeterd kan worden.

Waarom je website monitoren?

Het monitoren van je website geeft dus verschillende inzichten die kunnen bijdragen aan hoe je beslissingen maakt of problemen oplost c.q. voorkomt.

Inzicht in deze data geeft informatie waarmee de volgende vragen beantwoord kunnen worden;

  • Hoe presteert en converteert de website?
  • Wat is de up- en downtime van de website?
  • Welke pagina's worden het meest bezocht?
  • Hoe snel is je website?
  • Probeert iemand je website wel eens te hacken?

Je kan dus effectiever en doelgerichter werken aan verbeteringen en aanpassingen die je website nodig heeft om specifieke doelen te bereiken. Ook maakt een gedegen monitoring strategie het verhelpen, signaleren én voorkomen van problemen stukken eenvoudiger.

Tot slot kan het ondersteuning bieden bij het optimaliseren van je website. Zo kan je gericht kijken naar de snelheid of vindbaarheid van de pagina's en worden er tips gegeven hoe je dit kan verbeteren.

Wat kun je precies monitoren?

Het monitoren van je WordPress website kan grofweg ingedeeld worden in 4 onderdelen: Beschikbaarheid, Snelheid, Veiligheid en Vindbaarheid. We zullen deze onderdelen hieronder verder uitleggen.

De beschikbaarheid van je website geeft inzicht in de up- en downtime van je website en geeft informatie wanneer de bereikbaarheid te wensen overhoud.

Een snelle website is een belangrijk aspect voor zowel de gebruiksvriendelijkheid als je vindbaarheid. Het meten van de (technische) prestaties is daarom van belang en geeft informatie waar je kan verbeteren.

Ook de veiligheid van je website is te meten. Je firewall kan cruciale informatie geven waarmee de weerbaarheid van je website verbeterd kan worden en hoe ongenode gasten buiten de deur gehouden kunnen worden.

Tot slot is vindbaarheid veelal het product van verschillende inspanningen en de moeite waard om periodiek aan de hand van bepaalde doelen te controleren.

Beschikbaarheid

Door de beschikbaarheid van de website te monitoren maak je allereerst de up- en downtime van de website inzichtelijk. Zo kom je er bijvoorbeeld achter of de website ’s nachts ook constant online is, of dat de website misschien (tijdelijk) offline is geweest. Of dit soms voorkomt of een structureel probleem is. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit een slechte hostingomgeving of een kapotte plugin.

Een “uptime monitor” geeft daarnaast ook de reactietijd van een website aan binnen een bepaalde tijdsspanne. Dit kan interessante informatie opleveren. Zo hebben we onlangs bij een klant gesignaleerd dat de dagelijkse backup die om 7:00 begon steeds langer duurde en de laadtijd van de website dusdanig beïnvloede dat conversies onder druk kwamen te staan. De oplossing was snel en eenvoudig ingeregeld door de back-up twee uur eerder te laten starten. Simpel, maar je hebt het inzicht nodig om een doeltreffende aanpassing te doen.

Voordelen van beschikbaarheid monitoring

  • Je website draait elke ochtend om 9:00 een backup en in combinatie met hoge bezoekersaantallen schiet de responstijd van je website omhoog. Tijd om je backup strategie anders in te richten.
  • Je bent op vakantie en bent dus minder actief bezig met het managen van je website. Je website ondervindt een probleem en is niet meer bereikbaar. Je uptime monitor signaleert dit en binnen 5 minuten krijg je een melding waarmee je snel actie kan ondernemen.

Prestaties

Je kunt nog zo'n mooie functionele website hebben, snelheid bepaald in steeds grotere mate het conversie succes en vindbaarheid van je website. Website snelheid is van grote invloed op de manier waarop een bezoeker je website ervaart, ofwel de User Experience. In algemene zin geldt; hoe sneller je website is, hoe meer conversies het oplevert.

Niet alleen je bezoekers maar ook Google geeft voorrang aan snellere websites, reden dus om dit goed te monitoren en actie te ondernemen als daaruit blijkt dat je website te traag is. Een belangrijke graadmeter hierin zijn de Google Core Web Vitals. Een set van drie parameters die op een schaal van 1 tot 100 de gebruiksvriendelijkheid van je website proberen uit te drukken.

Lees ons artikel: "Een snelle website: hoe doe je dat?" voor extra tips. Echt een verschil maken? Bekijk onze website optimalisatie diensten voor een snelle website en optimale online vindbaarheid!

Voordelen van prestatie monitoring

  • Je hebt een aanpassing aan je website gemaakt maar bent vervolgens vergeten de caching weer aan te zetten met als gevolg een langere laadtijd van je pagina’s. Een tool als GTMetrix kan hiervoor een alert geven zodra de laadtijd boven een vastgestelde drempel komt.
  • Je hebt een nieuwe plugin geïnstalleerd en gebruikt deze feature op een specifieke pagina, hierdoor wordt deze pagina erg traag. Door middel van prestatie monitoring weet je precies waar het probleem ligt.

Veiligheid

Naast het monitoren van de prestaties van je WordPress website is het ook belangrijk om de veiligheid van je website te monitoren door het periodiek uitvoeren van audits en deepscans. Handig is om van te voren alvast een goede Firewall te installeren, dit zal een hoop werk voor je uit handen nemen. Een goede Firewall zorgt er namelijk voor dat er automatisch actie wordt ondernomen wanneer er een potentieel veiligheidsprobleem ontstaat.

Een audit zorgt door middel van een periodieke scan dat alle belangrijke facetten van je website doorlopen worden. Denk hierbij aan de PHP versie, het SSL certificaat en andere globale parameters. Zo krijg jij een goed overzicht over hoe je website ervoor staat en of je ergens actie op moet ondernemen.

Een gehackte website of malware kan moeilijk te herkennen zijn. Een deepscan kan hierbij ondersteuning bieden waarbij je website volledig tot in detail wordt nagelopen. Een deepscan controleert onder andere of er wijzigingen zijn aangebracht in de code en de overeenkomsten of verschillen tussen de code op je website en die van het CMS zelf. Zo kan je erachter komen of je website wellicht risico loopt om gehackt te worden of dat er misschien zelfs al een hack heeft plaatsgevonden. Met deze informatie kun je doelgericht aan het werk om de hack op te lossen en de schade beperkt te houden.

Voordelen van veiligheid monitoring

  • Je website is gehackt. Een deepscan zal dit snel signaleren en je hiervan op de hoogte stellen waarop snel actie ondernomen kan worden om de schade te beperken.
  • Er is meerdere malen geprobeerd foutief in te loggen op je website. Door middel van veiligheid monitoring kan je zien vanaf waar dit is gebeurd en of er verdere (handmatige) actie vereist is.

Vindbaarheid

Misschien wel een van de meest bekende manieren van monitoren is het monitoren van je vindbaarheid. 

  • Op welke zoektermen scoor je het best in Google?
  • Welke pagina’s worden het meest bezocht? 
  • Gebruik je de juiste keywords voor je pagina’s? 
  • Linken de URLs naar de juiste pagina’s of lopen ze dood? 

Door jouw website hierin te monitoren kom je achter belangrijke informatie, waarmee je doelgericht te werk kan gaan om de vindbaarheid van de website te verbeteren.

Voordelen van vindbaarheid monitoring

  • De posities van je pagina’s voor specifieke keywords blijken na een week met gemiddeld 10 posities te zijn gedaald. Je wekelijkse keywords analyse rapport wijst dit uit en het tijd om zowel de pagina’s als je concurrenten onder de loep te nemen.
  • Door middel van vindbaarheid monitoring weet je precies vanuit welk deel van het land de website het meest wordt bezocht, hier kun je vervolgens op inspelen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om meer te weten te komen over een website. Dit doe je door continu verschillende onderdelen van een website te monitoren. De 4 belangrijkste onderdelen die we hebben besproken zijn:

  • Beschikbaarheid
  • Prestaties
  • Veiligheid
  • Vindbaarheid

Om dit te monitoren heb je verschillende tools, hier volgt een lijst van onze favoriete tools:

  • LightHouse
    Met deze tool kan je zeer uitgebreid de prestaties van je website testen.
  • Google Analytics
    Met deze tool kan je vrijwel alle activiteit van je website volgen en inzichtelijk maken. Je kan zowel het verkeer naar jouw website, op jouw website en van jouw website meten.
  • WordFence
    Deze plugin scant standaard de hele website naar malafide bestanden. Ook beschermt het tegen hackers en robots die bijvoorbeeld uw wachtwoord proberen te raden.
  • SeRanking
    Met deze tool kan je zien hoe je website SEO technisch scoort per land, regio of zelfs stad.

Het constant en proactief monitoren van jouw website en de resultaten uit verschillende tools moet je in staat kunnen zijn om de juiste acties ondernemen. Dit kan een hele opgave zijn en vergt tijd. Wij nemen dit graag voor je uit handen voor een vast bedrag per maand. Meer weten? Werp eens een blik op onze WordPress onderhoudsprogramma’s.

FAQ

Monitoring houdt websiteprestaties, veiligheid en vindbaarheid bij, wat helpt om problemen snel op te lossen en de site te optimaliseren.

De belangrijkste gebieden zijn beschikbaarheid (uptime), prestaties (snelheid), veiligheid en vindbaarheid.