Het gebruik van een "Open Source" Content Management System, of CMS, als Joomla of WordPress, Wordpress brengt een grote mate van gemak, flexibiliteit en ontwerp mogelijkheden met zich mee. Hoewel dit artikel zich specifiek richt op Joomla en WordPress geldt deze informatie voor vrijwel elk CMS. Nadat uw website is opgeleverd heeft u direct de mogelijkheid alle krachtige functionaliteiten ervan te gaan gebruiken, u content marketing strategie vorm te gaan geven en strakke social media campagnes te lanceren.
Updates, updates, updates...
Waar vaak minder aan gedacht wordt is een plan om de website gezond, up-to-date en weerbaar te maken tegen bedreigingen op het soms grote boze internet. Juist vanwege de grote, en groeiende populariteit van systemen als Joomla! en Wordpress zijn websites die hierop draaien een interessant doelwit voor hackers en malware aanvallen. De eerste stap in het beter weerbaar maken van uw website tegen deze boosaardigheid zijn simpelweg beschikbare updates voor het CMS installeren!
Hoe werken WordPress / Joomla updates?
Onderhoud van een website is een continue proces. Het internet, de gebruikers, software, hardware, alles bij elkaar vormen deze elementen een dynamisch geheel wat continue in beweging is. Software zoals Joomla! wordt daarom regelmatig aangepast en uitgebreid om zo optimaal mogelijk te functioneren, gebruiken en beschermen. Deze aanpassingen worden uitgebracht in de vorm van "updates" en bestaan in de vorm van pakketjes met aangepaste bestanden die specifieke problemen verhelpen, functionaliteiten toevoegen of aanpassen. Hetzelfde geldt voor componenten die extra in uw website zijn geĂŻntegreerd danwel met het CMS worden meegeleverd. Zodra een update beschikbaar is wordt dit door de nieuwere Joomla versies automatisch aan de website admin aangegeven. Vervolgens kan via de interne updater de update uitgevoerd worden.
Door up-to-date te zijn met de uitgebrachte updates van het Joomla! CMS beschikt u dus over de laatste functionaliteiten en meest stabiele versie van de software. Het is belangrijk om te realiseren dat websites die draaien op verouderde CMS versies veelal slachtoffer worden van aanvallen of indringers. Dit is ook logisch te verklaren. Zodra een update beschikbaar komt worden zwakheden van de voorgaande versie inzichtelijk en wordt de drempel om deze te misbruiken verlaagd. Nu hoeft u niet direct in de stress te schieten zodra een update beschikbaar komt, simpelweg omdat enerzijds niet elke update specifieke lekken dicht en anderzijds de kans relatief klein is dat uw website direct een enorm risico loopt. Vanuit onze expertise raden wij het aan updates uiterlijk binnen een week uit te voeren. Er zijn echter uitzonderingen waarbij het uitvoeren van een update op korte termijn (lees binnen 24 uur) noodzakelijk is.
Is updaten voldoende?
Concreet is een up-to-date CMS een belangrijk onderdeel van een veilige website. De server waarop uw website draait draagt evenwel grotendeels bij aan de veiligheid. Daarnaast zijn er een groot aantal preventieve stappen die u kunt nemen om het risico dat deelname aan het huidige internet met zich meebrengt te beperken. Ga bijvoorbeeld na of uw hosting provider PHP en MySQL netjes bijhoudt en overweeg het gebruik van een firewall om ongewenste activiteiten op uw site te voorkomen.
Waarom is een WordPress / Joomla onderhoudspakket handig?
Die vraag kunnen wij als volgt beantwoorden; omdat de huidige dreigingen een preventieve aanpak van uw website management vereisen en de beschikbaarheid van uw website een steeds prominentere plaats in uw bedrijfsvoering inneemt. Een snelle en veilige website is een absolute vereiste terwijl een hack grote gevolgen kan hebben voor uw bedrijf of imago. Hierom heeft V-Web een specifiek Joomla! onderhoudsprogramma ontwikkeld waarbij standaard een reeks preventieve maatregelen wordt genomen om uw website optimaal te beschermen. Denk hierbij aan het uitvoeren van Joomla! core updates, een geavanceerde firewall, backend bescherming, IP filtering, backups en meer. Alles gericht om uw website in optimale conditie te houden.