Vanaf juni 2020 wordt Magento 1 officieel niet meer ondersteund en worden hiervoor geen updates, of zogenaamde patches, meer uitgebracht. Deze patches zijn een vitale schakel in het veilig en gezond houden van het Magento 1 CMS.
Momenteel zijn er nog veel webwinkeliers die het aflopen van Magento 1 support aankijken en overwegen het CMS te blijven gebruiken zonder dat deze nog officieel ondersteund wordt. Geen hele gekke gedachte aangezien het ontwikkelen van een nieuwe webshop een aanzienlijke investering vergt, echter is de vraag of dit een slimme zet is en u uiteindelijk niet tegen hogere kosten of een verlies aan omzet loopt indien het misgaat.
Het einde van Magento 1?
Als men spreekt over software die "End of Life" is, dan betekent dit dat er geen updates meer voor uitgebracht worden. In het geval van Magento 1 betekent dat bijvoorbeeld het volgende: als er een beveiligingslek in Magento 1 is ontdekt na 1 juni 2020, dan wordt deze niet opgelost met een update. Althans niet meer via de officiƫle weg waarbij de installatie van een nieuw uitgebracht patch het desbetreffende lek dicht. Geen patches betekent in feite dat de veiligheid van uw Magento 1 webshop niet meer gegarandeerd kan worden. Daarmee loopt zowel u als uw klant aanzienlijke risico's bij het gebruik van uw webshop en dat kan vervelende gevolgen hebben.
De opties voor uw Magento 1 Webshop
In feite zijn er drie opties met betrekking tot je Magento 1 webshop.
1. Kijken hoe het uitpakt
In dit scenario laat u uw webshop op goed geluk doordraaien en hoopt u dat het CMS netjes zijn werk blijft doen. Wellicht heeft u nooit eerder updates uitgevoerd en heeft u ook nooit problemen ondervonden. Feit blijft dat uw webshop een steeds groter risico gaat lopen en uiteindelijk tegen problemen gaat aanlopen. Dat hoeft niet eens voort te komen vanuit de webshop zelf maar bijvoorbeeld ook bij het stoppen van bepaalde technische ondersteuning vanuit uw hosting provider. De ondersteuning voor bepaalde versies van PHP of MySQL zijn daar een goed voorbeeld van.
2. Alternatieve patches & updates
Momenteel zijn er verschillende initiatieven die als doel hebben Magento 1 te blijven ondersteunen nadat de officiƫle support eindigt. Door middel van het ontwikkelen van nieuwe patches kan hiermee in theorie het gebruik van Magento 1 voortgezet worden. Op het moment zijn er een aantal opties om door te gaan met Magento 1, zo is er bijvoorbeeld het initiatief van Mage-One die patch-abonnementen aanbied als alternatief en heeft de Magento community de GitHub pagina OpenMage gemaakt.
Let wel; het gaat hier voornamelijk om het CMS zelf, ondersteuning voor extensies ligt nog altijd bij de desbetreffende ontwikkelaars ervan en dat begint in rap tempo af te nemen. Daarmee wordt het onmogelijk om uw webshop volledig veilig en up-to-date te houden. Daarbij blijft u achter de feiten aanlopen met een verouderd CMS dat niet optimaal gebruik maakt van de laatste technieken en het risico op problemen op de loer ligt.
3. Overstappen naar een ander CMS
Hoe u het ook wendt of keert, er komt een moment waarop u over zal moeten stappen naar een ander CMS. Bedenk dat dit niet altijd een overstap naar Magento 2 hoeft te betekenen. Sterker nog; voor veel webwinkeliers zijn er andere CMS'en die niet alleen als webshop beter bij hun bedrijf passen maar ook makkelijker in gebruik en aanzienlijk vriendelijker voor de portemonnee zijn. Overweeg bijvoorbeeld eens een migratie naar Wordpress WooCommerce.
Welk alternatief is het beste?
Gaat u voor een veilige, betrouwbare webshop dan vallen in principe de eerste twee opties af. Geen onderhoud of het gebruik van alternatieve patches kunnen simpelweg niet de veiligheid van uw webshop garanderen en vroeg of laat dient u toch de overstap naar een ander CMS te maken.
Bedenk dat u niet gebonden bent aan een overstap naar Magento 2. Sterker nog, Magento is voor veel webwinkeliers geen optimale keuze. Een interessant alternatief is Wordpress in combinatie met WooCommerce, dit is inmiddels een sterke tegenhanger gebleken voor een grote groep Magento 1 gebruikers. Het is een relatief lichtgewicht CMS met veel standaard functionaliteit en legio mogelijkheden om het systeem d.m.v. plugins uit te breiden. Daarnaast is Wordpress bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk te beheren en geldt voor veel Magento 1 gebruikers als een interessant alternatief. Meer daarover leest u in dit artikel.