Is jouw webshop klaar voor Black Friday en Cyber Monday 2024 (BFCM)?

Is jouw webshop klaar voor Black Friday en Cyber Monday 2024 (BFCM)?

Black Friday en Cyber Monday vormen samen een van de drukste periodes voor webshops wereldwijd, ook wel bekend als BFCM (Black Friday Cyber Monday). De populariteit van dit winkelfenomeen blijft groeien, en in 2024 verwacht men opnieuw recordverkopen. In dit blog geven we handvatten om je webshop klaar te stomen voor de verwachte drukte.

Wat is Black Friday en Cyber Monday?

Black Friday markeert de start van de feestdagen en vindt plaats op de dag na Thanksgiving. In Nederland is dit een enorme verkoopperiode geworden, waarbij consumenten vaak bepaalde aankopen uitstellen tot de Black Friday deals. Black Friday wordt gevolgd door Cyber Monday, dat oorspronkelijk gericht was op online deals, maar nu samen met Black Friday één grote verkoopperiode vormt.

In 2023 zagen webshops wereldwijd een verkoopstijging van ruim 15% tijdens deze dagen, en de verwachting is dat dit in 2024 nog verder zal groeien. Het is dus van groot belang dat je webshop is voorbereid op de piek in bezoekersaantallen en verkoopvolumes.

Hosting en schaalbaarheid: de basis voor succes

Je hosting is het fundament van je webshop, en tijdens drukke periodes zoals BFCM is het cruciaal dat je hostingprovider in staat is om piekverkeer aan te kunnen. Een snelle, schaalbare hostingoplossing voorkomt dat je webshop traag wordt of zelfs uitvalt op de belangrijkste dagen van het jaar.

  • Tip: Test de prestaties van je hosting voorafgaand aan BFCM en zorg dat je server bestand is tegen een piek in verkeer.

Beveiliging en onderhoud: cruciaal tijdens piekverkeer

Tijdens Black Friday is je webshop vaak een doelwit voor cyberaanvallen vanwege de hoge bezoekersaantallen. Zorg dat je webshop goed beveiligd is tegen DDoS-aanvallen en dat je SSL-certificaat up-to-date is om veilige betalingen te waarborgen. Daarnaast is het belangrijk om je webshop regelmatig te onderhouden zodat je website optimaal functioneert.

  • Beveiligingstip: Zorg voor firewalls en maak regelmatig back-ups, zodat je altijd terug kunt vallen op een veilige versie van je website.

Marketing en voorraadbeheer

Een goede voorbereiding op BFCM begint met sterke marketingcampagnes en nauwkeurig voorraadbeheer. Begin ruim van tevoren met het communiceren van je aanbiedingen via nieuwsbrieven en social media, en zorg dat je voldoende voorraad hebt om aan de verwachte vraag te voldoen.

  • Tip: Gebruik e-mailmarketingtools zoals MailChimp om je klanten op tijd te informeren over je aanbiedingen.

Optimaliseer je laadtijd en gebruikerservaring

De snelheid van je webshop speelt een sleutelrol in het succes van BFCM. Consumenten hebben weinig geduld, en een trage webshop kan leiden tot hogere bounce rates. Gebruik tools zoals Google Lighthouse en GTmetrix om de laadtijd van je website te testen en optimaliseer waar mogelijk.

  • Tip: Minimaliseer de bestandsgrootte van afbeeldingen, maak gebruik van caching en optimaliseer je serverrespons om laadtijden te verkorten.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zichtbaarheid

Tijdens BFCM is het belangrijk om goed vindbaar te zijn in zoekmachines. Met goede SEO-praktijken en een geoptimaliseerde website kun je ervoor zorgen dat klanten jouw webshop boven die van concurrenten vinden. Maak gebruik van relevante zoekwoorden, optimaliseer productpagina’s en zorg dat je website snel laadt.

  • SEO Tip: Gebruik Yoast SEO of vergelijkbare tools om ervoor te zorgen dat je productpagina's goed scoren in zoekmachines.

Technische audit: Hoe staat je webshop ervoor?

Een goede technische audit is essentieel om ervoor te zorgen dat je webshop klaar is voor de toegenomen drukte tijdens Black Friday en Cyber Monday. De technische prestaties van je webshop beïnvloeden niet alleen de gebruikerservaring, maar ook de vindbaarheid in zoekmachines. Google houdt steeds meer rekening met technische aspecten zoals laadsnelheid en gebruiksvriendelijkheid via de Core Web Vitals.

Een technische audit controleert onder andere:

  • Snelheid en laadtijd: Langzame laadtijden leiden tot hoge bounce rates. Zorg ervoor dat je webshop snel laadt, vooral tijdens piekverkeer.
  • Serverreactietijd: Test of je server de toegenomen bezoekersaantallen tijdens Black Friday aankan.
  • Mobiele optimalisatie: Meer dan 50% van de aankopen gebeurt tegenwoordig op mobiele apparaten. Zorg dat je webshop op alle apparaten goed werkt.
  • Gebroken links en fouten: Controleer op gebroken links en foutpagina's die de gebruikerservaring kunnen verstoren.

Inzicht in de technische conditie van je webshop? Wij analyseren je webshop uitgebreid en voorzien je van een uitgebreide rapportage inclusief actiepunten om je webshop volledig klaar te maken voor BFCM. Neem contact op voor een technische audit op maat.

  • Tip: Voer een technische audit uit ruim vóór Black Friday, zodat je voldoende tijd hebt om de aanbevolen verbeteringen door te voeren.

Conclusie: Bereid je webshop voor op BFCM 2024

Black Friday en Cyber Monday bieden enorme kansen voor webshops, mits je goed voorbereid bent. Zorg voor snelle hosting, optimale beveiliging, effectieve marketing en een vloeiende gebruikerservaring om het maximale uit deze verkoopdagen te halen. Heb je advies nodig om je webshop klaar te stomen voor BFCM 2024? Neem contact op met onze specialisten en we helpen je graag verder.